O poskupljenju gasa sljedeće sedmice

Bez autora
Sep 09 2012

Još jedno u nizu poskupljenja, koja ovih dana opterećuju kućne budžete građana BiH, moglo bi biti i poskupljenje plina, naravno pod uslovom da Vlada Federacije BiH to odobri. Iako je još prije 20-ak dana najavljeno da će Vlada razmatrati zahtjev BH Gasa za poskupljenje plina od 20,12 posto, ovaj zahtjev nije se našao na dnevnom redu ni sjednice Vlade FBiH koja je održana ove sedmice. Očekuje se da će ovaj zahtjev biti na dnevnom redu na jednoj od sjednica koja će se održati sljedeće sedmice, a članovi Vlade FBiH će nakon iznošenje argumenata glasati za ili protiv poskupljenja. Ministarstvo trgovine je neodlučno, šanse za glasanje za i protiv su podjednake 50:50.

O poskupljenju gasa sljedeće sedmiceJoš jedno u nizu poskupljenja, koja ovih dana opterećuju kućne budžete građana BiH, moglo bi biti i poskupljenje plina, naravno pod uslovom da Vlada Federacije BiH to odobri.

Iako je još prije 20-ak dana najavljeno da će Vlada razmatrati zahtjev BH Gasa za poskupljenje plina od 20,12 posto, ovaj zahtjev nije se našao na dnevnom redu ni sjednice Vlade FBiH koja je održana ove sedmice.

Jednake šanse

Kako nam je kazao ministar trgovine Federacije BiH Milorad Bahilj, očekuje se da će ovaj zahtjev biti na dnevnom redu na jednoj od sjednica koja će se održati sljedeće sedmice, a članovi Vlade FBiH će nakon iznošenje argumenata glasati za ili protiv poskupljenja.

Prema Bahiljovim riječima, Ministarstvo trgovine je neodlučno, šanse za glasanje za i protiv su podjednake 50:50.
Stav BH Gasa je još odranije poznat. Ukoliko ostane sadašnja cijena plina, ova kompanija će na kraju godine biti u gubitku 17 miliona KM. BH Gas je već uzeo kredit od 11 miliona KM kako bi izmirio obaveze prema isporučiocu plina, ruskom Gaspromu, a poskupljenje pravdaju time što od prošle godine cijena gasa za distributere u BiH i velike potrošače nije mijenjana, a porasla je nabavna cijena i promijenio se kurs dolara. S druge strane, distributer gasa za Kanton Sarajevo, Sarajevogas, duguje BH Gasu više od 30 miliona KM za isporučeni gas, a zvornički Birač blizu 20 miliona.

Naplatite dugove

Upravo su dugovi jedan od razloga što nije sigurno da će i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, kao ministarstvo u čijoj je nadležnosti gas, glasati za poskupljenje.

Kako je ranije najavljeno iz ovog ministarstva, oni će tražiti da BH Gas naplati dugove za isporučeni plin umjesto da povećava cijenu i na taj način omogući dužnicima da naprave još veće dugove od ovih postojećih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik